Igo 20. 07. 2009 13:44 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [2][1] RE: RE: RE: RE: RE: Západ vs. Východ
Ozralov. |
|
Ďuro Č. 20. 07. 2009 00:15 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [3][2] RE: RE: RE: RE: Západ vs. Východ
Tak, ako som písal nižšie. :-) Teda umiestnením do konkrétnych slovanských historicko-mytologicko-folklórnych a ešte neviemakých súvislostí. A, napríklad, vytvorením typicky našich postáv. |
|
Sarazin 19. 07. 2009 23:47 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [4][3] RE: RE: RE: Západ vs. Východ
A na to som sa pýtal! Ako teda vznike? |
|
Ďuro Č. 19. 07. 2009 23:37 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [6][4] RE: RE: Západ vs. Východ
Nie. Ale slovanská fantasy existuje a má svoje špecifiká tak ako keltská, artušovská alebo vikingská. Akurát v tej podstate príbehu to netkvie – preto sa mi v tom ani nechceli nejako podrobnejšie rýpať, pretože si tam žiadny významný rozdiel neuvedomujem. :-) Ale opakujem, len pomenovaním hrdinov -slav, -mír a -voj ešte slovanská fantasy nevznikne… |
|
Soňa Lantajová 19. 07. 2009 22:47 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [7][5] RE: Západ vs. Východ
Vladimír Šlechta nám v prednáške na Festivale fantazie vysvetlil, že VŠETKY európske rozprávky sú len zmiešanina antických a keltských mýtov. A že príbehy sa neustále opakujú. |
|
Michal Spáda 19. 07. 2009 21:54 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [7][6] RE: Západ vs. Východ
V tomto zmysle podľa mňa nie. |
|
Sarazin 19. 07. 2009 21:33 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[7] Západ vs. Východ Teda na rovine príbehu rozdiel asi naozaj nebude (lebo keď sa to vezme, príbehy Gilgameša, Abraháma, Iľju, Artuša a Geralta sú podľa jednej – asi pravekej, kto vie? – šablóny). Ale vtom prípade, ak neexistujú nejaké rozdiely medzi západnou a východnou fantasy (okrem názvov bohov a iných reálií), má zmysel niečo deliť na západnú a východnú fantasy? |
|
Ďuro Č. 19. 07. 2009 19:45 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [10][8] RE: RE: RE: RE: RE: Slovanská fantasy
Staré povesti české, balkánske legendy, rozprávky, povesti, história, slovanská archeológia… Mišo: Ale jasné, súhlasím, akákoľvek fantasy má spoločné príbehové znaky. A je tam prienik aj s dobrodružnými románmi či westernami. Keby sme chceli, tak aj Poklad na Striebornom jazere (hlavne v tej filmovej forme) a Pán prsteňov majú mnoho spoločného. Skrátka príbeh o putovaní za nejakým cieľom, to bude vždy… argonautiáda. :-) |
|
Michal Spáda 19. 07. 2009 18:50 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[9] slovanisti Na rovine príbehu tam podľa mňa rozdiel nie je; to, o čom hovoríte, sú len kulisy a rekvizity. Ani tie Tolkienove či Howardove zápletky (a už vôbec nie legenda o Artušovi, ktorá ma svoje variácie skoro všade, pričom práve bohatiersky cyklus k nej má možno najbližšie) nie sú nejako typicky západné (určite nie v porovnaní s nami). Na istej rovine abstrakcie je Hobbit a Kpt. Báthory rovnaký typ príbehu a dôrazom na znalosť mytológie a histórie a ich inteligentné využitie má Ďuro tiež k Tolkienovi a Howardovi blízko. Tak, ako oni nemôžu za légie epigónov, nemôže Ďuro za to, že sa nedajú čítať diela nadšencov, ktorí získali dojem, že „slovanská“ fantasy je perfektná tak akosi od svojej prirodzenosti. |
|
Sarazin 19. 07. 2009 16:47 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [][10] RE: RE: RE: RE: Slovanská fantasy Jasne že presne vymedzené pravidlá neexistujú, ale sú tu isté črty. Tak napríklad „Fireboll“ je podľa mňa klasický západ. =) A z čoho, okrem už spomínaných bohatierských bylín, si môže nádejný slovanský fantasta brať príklad? |