Sarazin 19. 07. 2009 12:13 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [2][1] RE: RE: Slovanská fantasy Chápem čo tým myslíš (a úplne sa stebou stotožňujem), ale neni mi celkom jasné, ako by mal vyzerať tan typický slovanský prvok, tvoriaci skelet príbehu. Západná kostra príbhu by (ala Artuš) podľa mňa mohla vyzerať takto: parta dobrých bojovníkov vedenmá tým „najdobrejším“ a „najbojovníckejším“ spomedzi nich sa vydá poraziť zlo, pomôže im starý čarodej, získajú voľajaklý ten artefakt, prejdú kus sveta, narobia kopu dobrých skutkov a nakoniec, za cenu strát, zvíťazia. Ale ako by mal vyzerať slovanský typ? Alebo strieľam úplne vedľa a rozdiel je inde? V čom sa ten typicky slovanský bude líšiť od typicky západného (ktorý, na to treba pamätať, vyrástol z antických koreňov). |
|
Ďuro Č. 19. 07. 2009 11:56 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [3][2] RE: Slovanská fantasy Hlavne som tým poukazoval na to, že mnohí (najmä v Rusku) píšu akože slovanskú fantasy, ale pritom sú to variácie na Conana (Volkodav) alebo Pána prsteňov. To, že družina putujúca zničiť magický artefakt, má sedem, a nie deväť členov, a že jej vodca sa volá Gorazd, nie Gandalf, to ešte neznamená, že je to slovanská fantasy. Pravá slovanská fantasy by sa mala opierať o niečo typicky naše, či už mytológiu alebo históriu. Alebo slovanský (východoeurópsky) typ príbehov (byliny napr. ;-)). Samozrejme nejaké západné dejové prvky v nej budú vždy, aj v mojich knihách sú, ale celkovo ide o to, aby to nebola len kópia západného typu príbehu so slovansky znejúcimi menami… |
|
Sarazin 19. 07. 2009 11:05 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[3] Slovanská fantasy Pekný web Ďuro. =) V jednom interwiew si spomínal, ako ťa štve, že sa nepíše „slovanská fantasy“, ale len: „…len príbehy v akože slovanskom svete, často fantasy západného typu so slovanským názvoslovím.“ Zaujímalo by ma, ako rozlíšiť fantasy západného a východného, teda slovanského, typu. |
|
Braňo 07. 07. 2009 16:37 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [5][4] RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sturovci Igo: Ďurovi, Misovi a Romanovi som tú story o Samovi Chalupkovi a upírovi Prdimuchovi už stačil vykecať, no skrátka nevydržal som sa nepochváliť…A zverejním aj ostatné dáta, keď to dopátram :-) Inak k štúrovskému westernu doporučujem dielko Samuela Štefanoviča: Slovenské povstanie z roku 1848–1849.. Samozrejme, ak vám nevadí PRAVDIVÁ :-) história :-) Štúr to tam riadne schytal…Inak je to celkom akčné… |
|
Igo 07. 07. 2009 16:22 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [6][5] RE: RE: RE: RE: RE: Sturovci Duro, tak to by si sa mal poponahlat, ze Brano? ;-) |
|
Ďuro Č. 07. 07. 2009 16:14 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [7][6] RE: RE: RE: RE: Sturovci Igo, „Samo Chalupka vs. upíri“ je predsa tajná téma! Až kým ju niekto z nás nepretaví do podoby poviedky či novely. :-) |
|
Igo 07. 07. 2009 16:11 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [9][7] RE: RE: RE: Sturovci
Teraz ukradnem Branovi temu, ale neda mi… (Sorry, Brano.) Pochybujem, ze prof. Ruttkay spominal zatah Sama Chalupku proti miestnemu upirovi. Brano, ides! |
|
Ďuro Č. 07. 07. 2009 16:07 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [10][8] RE: Gněv Neopisoval som ho v knihe? (úprimne, nepamätám si) Ak nie, tak potom si predstavujem niečo klasického a jednoduchého, teda „ruská variácia na vikingský meč“. Viď napr. tu (muž vľavo ;-): http://upload.wikimedia.org/…_Bogatyr.jpg Alebo tu: |
|
Saš 07. 07. 2009 15:43 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [][9] RE: RE: Sturovci Veď je to super nápad. Keby dakto chcel, požičiam Dejiny slovenského novinárstva od Ruttkaya, časť o štúrovcoch je dobrodružno-psychologický thriller, stačí tomu dať beletrizovanú podobu. |
|
Saruman 07. 07. 2009 15:34 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[10] Gněv Pocuj, Duro, ako presne vyzeral Iljov Gnev? Myslim hlavicu, zastitu a nápis na cepeli? Vedel by si mi to prosim nejako popisat pripadne ak mas o tom nejaku skicu… Potreboval by som to ako nacrt pre kovaca, lebo s tvojim dovolenim :)) by si jeden kamos chcel taky mec vyrobit. |