Aprílové aktuality s Báthorym, kameňom, krvou a rozhlasom

Čo nové v mojich lúhoch a hákoch? :-)

kameň a krf

V piatok 9. 4. sa do tlačiarne pobralo slovenské vydanie Strážcov Varadína. Bola to celkom fuška. V texte som ešte vychytal nejaké drobné chybičky, taktiež redakčné zásahy vydavateľstva Slovart (konkrétne redaktorky Marty Činovskej) pomohli text zdynamizovať. Kniha má novú obálku – jej cieľom je osloviť aj čitateľov, ktorí sa inak „fantasy panákom“ na míle vyhýbajú. Mišo Ivan je zastúpený len vnútri mapou a drobnou grafikou nad názvami kapitol. Napokon, už čoskoro uvidíte sami – kniha by mala vyjsť 30. apríla, počas prvého májového týždňa už snáď bude všade.

V máji dorazia aj Rogan, Mirena, Muromec, Bivoj, Báthory, Vladrag a Slavoboj, teda hrdinovia poviedok a noviel v zbierke Kámen a krev. Texty, doposiaľ roztrúsené kade-tade po časopisoch a antológiách, dostanete konečne v jednej knihe. Bude tučnučká, pretože rozsah každého z ôsmich príbehov je okolo 50 strán. Všetky novely sa nesú v žánri historická fantasy – čakajte veľa slovanských motívov, ale aj „akčnú fantasy detektívku v Konštantinopole v roku 1000“ a nakoniec vám kapitán Báthory predstaví svojho nového kumpána, kozáka Stepana Voronina. Hlavným ťahákom by mala byť čerstvá poviedka o černokňažníkovi. Vo Vierozvestcoch sa Rogan a Goryvlad stretnú s Cyrilom a Metodom, dokonca si spolu zabojujú proti temným mocnostiam ;-). Ku každej poviedke som napísal krátky úvod o tom, ako, prečo a kedy vznikla. Momentálne čakáme na finálne korektúry a obálku Miša Ivana, ktorá bude na-ma-ka-nááá! ;-) Tak či onak, Brokilon dopraví knihu na trh v priebehu mája.

No a Rogan a Goryvlad ešte raz, tentokrát v zvukovej podobe. V košickom štúdiu Slovenského rozhlasu sa redaktorka Hana Rodová rozhodla vrhnúť na fantasy. Konkrétne sme vybrali poviedku Keď vyjde slnko nad Zoborom, pre potreby rozhlasovej hry som ju ale totálne prekopal (to viete, v rozhlase sa hlavy sekajú ťažko). Scenár hry som práve tento týždeň odovzdal a teraz počkáme na schválenie. Nahrávanie rozhlasovej hry vraj niekedy trvá aj dva mesiace, takže vypočuť si ju na Regine budete môcť až niekedy v lete, resp. na jeseň. Pevne dúfam, že bude bežne stiahnuteľná a vypočuteľná aj cez internet.

No, to sú veci, ktoré čakajú vás, ale ja ich už mám vlastne za sebou. Na čom momentálne pracujem? Predovšetkým na druhých Dobrodružstvách kapitána Báthoryho nazvaných Brána Irkally. Viac o knihe nájdete v „projektoch“. V tejto chvíli som zhruba 120 strán pred koncom, v priebehu mája by mohla byť kniha dopísaná. Vyjde s najväčšou pravdepodobnosťou v auguste a tentoraz zrejme paralelne české i slovenské vydanie. Báthory v Oriente, tak trochu v štýle Indyho Jonesa… však uvidíte.

Akonáhle Bránu Irkally dokončím, vrhnem sa na revíziu Radhostovho meča a Krvavého ohňa, teda druhého a tretieho dielu Černokňažníka. Artis Omnis plánuje vydať dvojku v septembri (krst na IstroCone), trojku na Vianoce. Na treťom Báthorym začnem pracovať niekedy koncom roka, predtým ešte napíšem jeden kratší román, ktorý… je zatiaľ prísne tajný. :-)

Takisto sa schyľuje k novému českému vydaniu starého Černokňažníka, ale o tom hádam nabudúce, keď sa vyrysuje v jasnejších kontúrach. Do počutia.