Novinky: Kámen a krev na dosah, Mišo Ivan je borec, pokrstíme Varadín...

Koniec mája bude hustý! ;-)

Svätý Michal útočí

Zbierku Kámen a krev už v tlačiarni leštia a voňajú, aby mohla na budúci týždeň doraziť do kníhkupectiev a do rúk (dúfam, že dychtivých) čitateľov. Už 26. mája 2010 sa budete môcť začítať do upravených (či celkom prepracovaných) poviedok a noviel, doteraz roztrúsených po časopisoch a antológiách (prídu Bivoj, Muromec, vedma Mirena, kapitán Báthory a ďalší), ako aj do úplne čerstvej novely o Roganovi a Goryvladovi. Všetkých osem príbehov sa nesie v duchu historickej fantasy.

Strážcovia Varadína vydavateľstva Slovart už majú prvé týždne na slovenskom trhu za sebou. Po tomto krátkom oťukaní sa s kníhkupectvami začína „tuhšia tlačenka“. Predovšetkým treba knihu oficiálne privítať do života – krst sa udeje v utorok 25. mája o 17.00 v kníh­kupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave. Moderovať bude opäť Dado Nagy… a možno sa dostavia aj zaujímaví hostia (teda, okrem samotného autora ;-D). Na afterparty bude archeológ Braňo Kovár rozprávať duchárske príhody z mayských ruín a bude na ňom pre istotu vykonaný exorcizmus. Pozor: Odskakovanie na metalové a iné koncerty tentoraz nebude tolerované!

V sobotu 15. 5. sa v rámci knižného veľtrhu Svět knihy v Prahe udeľovali Ceny Akadémie sci-fi, fantasy a hororu. Strážcové Varadínu a Turkobijce získali nominácie v kategóriách najlepšie kniha a najlepšia poviedka, dokonca vyhrali prvé, nominačné kolo. V druhom kole sa už poradie premiešalo a nakoniec ceny získali Františka Vrbenská a Jakub D. Kočí za román Vítr v piniích a František Novotný za poviedku Nový svět. Nevadí, neplačeme, o rok sme späť s Bránou Irkally a Kamenem a krví! ;-) Navyše, „naši“ cenu predsa len dostali, a to v kategórii najlepší výtvarník, kde suverénne zvíťazil Mišo Ivan. Dobre mu tak! Gratulujeme. No a slza z oka predsa len skanula – in memoriam bol za celoživotnú prácu pre SF/F/H fandom ocenený priateľ a korektor viacerých mojich románov Jiří Pilch.

Wallpapery! Konečne sú tu. V galérii nájdete skvostnú plnku pre plochy svojich monitorov – Mišo Ivan poslal wallpapery Vládcu vlkov a Strážcov Varadínu. Sú utešené, kochajte sa, sťahujte. Rovnako som prekopal celú galériu, takže osekané wallpapery starších obálok už sú teraz k dispozícii v patričných rozmeroch.