Wallpapery...

15. 4. 2013

Ako ste si už isto všimli, v projektoch pribudla obálka a anotácia Zlata Arkony 2. Ak sa vám nový masterpiece Michala Ivana na tému Rogan & Gorja pozdáva, môžete si ním vyzdobiť pracovnú plochu počítača. V galérii totiž pribudli luxusné wallpapery v rozličných veľkostiach. Nech sa páči!

Pokračovanie článku / Diskusia (7)

...the future...

13. 1. 2013

„Kapitán Stein a notár Barbarič na stope zločinu v cisárstve habsburskom za vlády Rudolfa II.“

Pokračovanie článku / Diskusia (7)

Rozhlasovka Mŕtvy na Pekelnom vrchu

12. 11. 2012

28. novembra o 21:00 odvysiela Rádio Regina moju pôvodnú rozhlasovú hru Mŕtvy na Pekelnom vrchu. Ide o historickú detektívku, ktorá sa odohráva v Banskej Štiavnici na začiatku 17. storočia, na pozadí protitureckých vojen a stavovských povstaní.

Pokračovanie článku / Diskusia (25)

Zlato Arkony má obálku a wallpapery

4. 7. 2012

Návrat černokňažníka pod názvom ČIERNY ROGAN: ZLATO ARKONY 1 je dopísaný a pozvoľna sa pripravuje do tlače. Krstiť ho budeme na megapodujatí Istrocon / Parcon / Comics Salón, ktoré sa uskutoční 21. – 23. septembra v Bratislave. K tomu tričká, plagáty a ďalší „doplnkový tovar“ ;-). Dovtedy sa môžete vytešovať s obálkou a wallpapermi. Autorom je tradične Mišo Ivan a hoci je vždy výborný, tentoraz sa mu mimoriadne zadarilo. Nech sa páči do galérie a projektov!

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Vynovený Černokněžník pokračuje

17. 4. 2012

Knihkupectví a nakladatelství Wales pokračuje vo vydávaní novej verzie klasického Černokněžníka. Upravený text, nový vymaznaný preklad, nová obálka Miša Ivana. Radhostův meč už v predaji:

http://cernokneznik-radhostuv-mec.wales.cz/

Pokračovanie článku / Diskusia (5)

Callahan dostrieľal

31. 3. 2012

Vyšla Pevnost 4/2012 a v nej finále Štrkáča Callahana a brány duchov, akčného fantasy westernu na pokračovanie. Neváhajte, tentoraz už je tam naozaj všetko, vrátane aztéckeho pokladu a monster-fightu. ;-) Ja už medzitým viac-menej usilovne pracujem na Zlate Arkony, prvej časti nového cyklu Čierny Rogan.

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Fantasy & metal v relácii Headbanger

11. 3. 2012

V pondelok 12. marca od 22.00 do polnoci na Rádiu FM v relácii Headbanger budem s moderátorom Rudi Rusom rozprávať o vzťahu metalovej muziky a fantasy resp. mytológie. K tomu samozrejme zahráme niečo rezké do tanca. ;-) Môžete nás počúvať cez internet na tejto linke:

http://www.rozhlas.sk/…vat-internet

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Roganov návrat do rádia?

3. 2. 2012

Otázka, či bude mať rozhlasová hra KLIATBA NA ZOBORE niekedy pokračovanie, je viac-menej zodpovedaná. Redaktorka a dramaturgička Slovenského rozhlasu Hana Rodová, s ktorou sme „spáchali“ Kliatbu, ma oslovila s ponukou pripraviť do vysielania ďalší kus. Pravdepodobne to bude opäť príbeh o Roganovi a momentálne dumáme, či spracovať niektorú už existujúcu poviedku, alebo prísť s celkom novým príbehom. Som skôr za druhú možnosť, nápadov je dosť. Takže dopočutia, vážení poslucháči! :)

Pokračovanie článku / Diskusia (2)

Tretí Callahan na ceste k vám

31. 1. 2012

ŠTRKÁČ CALLAHAN A BRÁNA DUCHOV. Časť tretia: STARÁ KAMENNÁ PÄSŤ. Už z názvu a z mojich dotazov ohľadom apačského jazyka na Facebooku si asi niečo vyvodíte. Dúfam, že vás to bude baviť rovnako ako mňa. Napísať si „mayovku in real life“ bol môj dávny sen. ;-)

Pokračovanie článku / Diskusia (4)

Rogan vs. Legolas?

29. 1. 2012

Tak mi napadlo: keby sa stretli Rogan a Legolas, ktorý z nich by prežil lukostrelecký súboj? A potom som si povedal, že to proste napíšem. Pravda, nebude to Legoš osobne, ale nejakého elfa si požičiam. Najmä ak sa Rogan zatúla na vzdialené severné poprežia, zo Škandinávie čoby sekerou dohodil. Očakávajte v novej roganovke, ktorá vyjde v lete. :)

Pokračovanie článku / Diskusia (35)

Riddick vs. Báthory :)

24. 1. 2012

Aneta „Riddick“ Čižmáriková si konečne ;-) prečítala Strážcov Varadína a pekne zoširoka píše o dojmoch na svojom blogu:

http://riddicksrealm.blogspot.com/…aradina.html

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Kde sa odohráva Callahan?

20. 1. 2012

Ak ste začali čítať môj westernový úlet na pokračovanie ŠTRKÁČ CALLAHAN A BRÁNA DUCHOV (Pevnost 1/2012 s prvou časťou v predaji už len niekoľko dní! ;-)), tu je zopár pekných fotiek z lokalít, kde sa budú odohrávať zvyšné časti. Len tak pre predstavu, Mesa Verde, Colorado:

http://cormackphotos.blogspot.com/…al-park.html

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Napíš si svojho Rogana

13. 1. 2012

Oficiálne vyhlásenie súťaže Napíš si svojho Rogana a spustenie špeciálnej černokňažníckej stránky sa blíži! ;-)

Pokračovanie článku / Diskusia (28)

E-bookom sa pomaly začína dariť

9. 1. 2012

Sever palmknihy.cz vyhlásil rebríček najúspešnejších e-autorov za rok 2011. Vďaka všetkým, ktorí prispeli ;-). „Do první desítky se vešel i Juraj Červenák, který má v nabídce serveru deset knih fantasy žánru…“

http://tech.ihned.cz/…nu-stazenych

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Prírastky v galérii

8. 1. 2012

Pre istotu pripomínam tým, ktorí si to ešte nevšimli, že v galérii pribudli wallpapery Diablovej pevnosti, ako aj (vďaka láskavosti Brokilonu) voľne stiahnuteľné mapky z českého vydania trilógie Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Autorom všetkých je Michal Ivan. Aha, tunak:

http://www.cervenak.sk/obsah/galeria

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Mystery western v Pevnosti

8. 1. 2012

V Pevnosti 1/2012 začal vychádzať román na pokračovanie Chřestýš Callahan a brána duchů – môj starý vysnívaný projektík, ktorý sa z pôvodne zamýšľanej poviedky rozrástol na novelu a napokon na román. Šéfredaktor Tomáš Němec sa v čerstvom rozhovore pokúsil zo mňa vytiahnuť, či mám radšej fantasy alebo kovbojky. Našťastie Callahan spadá do oboch žánrov:

http://www.fantasya.cz/…ohem-pozdeji

Pokračovanie článku / Diskusia (14)

Skalpel traileru na Hobita

6. 1. 2012

Rozsiahla a zároveň podrobná pitva všetkého, čo nám ukázal a prezradil prvý trailer na filmového Hobita. Far over the Misty mountains cold…

http://www.moviezone.cz/…alpel-hobit/

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Dvojka Callahana na ceste

4. 1. 2012

Druhá časť Callahana a brány duchov s podtitulom Čierny kaňon dnes putovala do starostlivosti Roberta Pilcha, ktorý zaobstará český preklad, a Lubomíra Kupčíka, ktorý nakreslí ilustrácie. Ja sa vrhnem na tretí diel… len čo napíšem asi tak tonu filmových článkov pre Pevnost a MovieZone. :-)

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Čarodejov učeň

USA, 2010, r. Jon Turteltaub

Nepodarok, pri ktorom nemám chuť sa škodoradostne chechtať, ale naopak, je mi celkom smutno. Má to totiž niekoľko fajn nápadov (pravda, treba si odmyslieť napríklad fakty, že čarodejník z Merlinových čias sa volá Maxim Horváth), zopár skutočne zábavných scén (automobilová naháňačka a zrkadlá), Cage má sympatické okamihy a celkovo to má super oldschoolovú atmosféru ako v dobách, keď sme do kina chodievali na filmy ako Krotitelia duchov, Pyramída hrôzy, Veľké problémy v Malej Číne alebo Zlaté dieťa (je to vonku… áno, videl som Zlaté dieťa v kine a dokonca sa mi vtedy páčilo). Lenže čo z toho, keď je to tak strašne ťažkopádne zrežírované a nevýslovne príšerne zostrihané? Tie postsynchróny, ktoré nepasujú na ústa, pretože sa na poslednú chvíľu menili dialógy, sú tiež na zabitie. Nuž a zlou réžiou takto zlikvidovať herecké výkony inak sympatického Baruchela a výborne obsadeného Molinu, to už chce fakt umenie. Prečo mám dojem, že s Bruckheimerom už nechce spolupracovať žiadny solídny režisér?

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Wall Street: Peniaze nikdy nespia

USA, 2010, r. Oliver Stone

Peniaze nikdy nespia, diváci občas áno. Charlieho cameo, tri Eliho výstupy a zvonenie Shiovho mobilu sú snáď jediné veci, kvôli ktorým sa oplatí vidieť túto bezzubú, sentimentálnu rozprávočku, ktorú Stone halí do zdania, že rozumie podstate ekonomickej krízy, a umelo sa jej pokúša dodať švih otravne polopatistickými alebo samoúčelnými videoklipovými fintičkami. Comeback? Hovno, len pokračovanie mizérie jedného kedysi zaujímavého filmára.

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Muži, čo čumia na kozy

USA, 2009, r. Grant Heslov

Viem, že som sa celkom dobre bavil, ale už zhruba po troch dňoch od zhliadnutia filmu si za svet nespomeniem, na čom konkrétne. Satira na armádu a hippíkov (ťažko povedať, čo je smiešnejšie) má dobrých hercov a niekoľko fajn scén, ale bohužiaľ nemá jednotný tvar a východzí pocit. Pozrieť a zabudnúť.

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Wild Target

GB, 2010, r. Jonathan Lynn

Keby som bol Bill Nighy, už zhruba v polovici filmu si vyglančím tlmič a vpálim Emily Blunt jednu priebojnú rovno medzi tie krásne oči. Gemma Arterton je vedľa tejto neznesiteľne otravnej kraksne úplné zlatíčko. Chcelo by to aspoň Zooey Deschanel, aby s perfektným Nighym a rozkošne sa vycierajúcim Freemanom celkom porazila bezduchý a nevtipný (no dobre, asi trikrát som sa zasmial) scenár a vytiahla film nad priemer.

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Pád do tmy 2

GB, 2010, r. Jon Harris

Klasické hororové pokračovanie – v podstate to isté, len s kopou nezmyslov a idiotsky konajúcich postáv, bez nápadu a hlavne bez napätia. A hrozne zle nasvietené jaskyne, hrdinovia stoja v žiare reflektorov a čumia okolo seba nočným režimom videokamery, akoby inak nevideli. Fail.

4/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Scott Pilgrim proti celému svetu

USA, 2010, r. Edgar Wright

Vynikajúco natočená a bravúrne zostrihaná surrealistická videohra. Druhá vrstva, ktorá by pomohla zžiť sa s postavami, však celkom chýba. Cera hrá zas a opäť toho istého otravného lúzra a z duše som mu prial, aby ho niektorý z tých ex rozbil na prach. Navyše to negraduje, takže záverečný fight už som celkom odzíval.

6/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Ga´Hoole: Legenda o strážcoch

USA, 2010, r. Zack Snyder

Nudné zúfalstvo, ktoré namiesto príbehu ponúka skratkovité a silne nedopovedané polomotívy, namiesto mytológie len zmes fantasy blábolov, ktoré nedávajú zmysel, a namiesto emócií, humoru, napätia a sympatických postáv… vlastne nič. Nádherná animácia a tým to hasne. Tento neúspech si vyžer, Zack, prajem ti ho. Už od polovice som mal chuť iba sms-kovať známym, nech sa tejto konštantne nezáživnej sračke zďaleka vyhnú.

4/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Toy Story 3

USA, 2010, r. Lee Unkrich

Excelentné! A to nie som fanúšik prvých dvoch dielov. Krásne kompaktný scenár s vtipne a účelne sa vracajúcimi motívmi, lavína nápadov, fungujúce žartíky, správna porcia depresie a temnoty, akcia, napätie… a na konci som ronil slzy ako hrachy. Pixar vládne. Absolútne.

9/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

RED

USA, 2010, r. Robert Schwentke

Old man my ass!!! Príjemné prekvapenie so slušnými akčnými scénami a bandou baviacich sa (polo)dôchodcov. Trochu prepracovať zápletku, zľahka skrátiť, zhutniť a mohla to byť akčná pecka roka. Ale už aj takto je to zábavnejšie ako A-Team a Knight & Day dokopy. Navyše si môžete predstavovať, že Willis tu hrá tú istú postavu ako v Expendables.

7/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Piraňa 3D

USA, 2010, r. Alejandre Aja

Kozí príbeh – povesti starého Aju. „Zožrali mi penis!“ Zábavná a sympatická béčkovina na jedno použitie. Chcem byť Aja a nútiť Hollywood, aby mi dával peniaze na natočenie takýchto filmov. Nie preto, aby rybičky vygrgávali silikóny a zvyšky čurákov, ani aby Chris Lloyd po rokoch opäť rozkošne maniakálne predvádzal posadnutého vedca, ale aby som si mohol vyskúšať spoluprácu s Gregom Nicotterom. „Greg, tamto potrebujem tri kilo čriev a desať litrov krvi!“ Navyše tam dobre fungujú hororové momenty.

6/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Resident Evil: Afterlife

USA, 2010, r. Paul Anderson

Neškodná volovina, ktorá nestojí za tie návaly nenávisti. Sú tam pasáže, ktoré ma naozaj bavili (bizar-cheesy súboj s tým hovädom so sekeromlatom), a keby medzi smiešnym Matrixom v úvode a akčným vyvrcholením, ktoré sa naštartuje cca po hodine filmu, bola ešte aspoň jedna poriadna strieľačka, pokojne by som jednu hviezdu pridal. Takto znesiteľných…

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Jonah Hex

USA, 2010, r. Jimmy Hayward

Jonáš Hex dokáže hovoriť s mŕtvymi, takže si môže dovoliť ono známe „najprv strieľa, až potom sa pýta“. Ako každý, aj ja by som chcel vidieť, ako by to natočili Neveldine & Taylor. Z ich scenára zvýšilo zopár slušných hlášok, ktoré Brolin (do úlohy pasuje perfektne) cedí spolu s whisky cez vypálenú dieru v ksichte. Inak nezostal kameň na kameni, scenár sa evidentne prepisoval počas natáčania (a počas dotáčok, ktoré do deja nasilu napchali Megan Fox), a potom sa ešte divoko strihalo, aby to celé dávalo aký-taký zmysel. Nakoniec nedáva. Ale čo na tom, aj tak to nemá žiadnu atmosféru a z plátna striekajú pestré farbičky – pravdaže, okrem červenej. Tá by tomu aspoň dodala šťavu, scény so sekerou a lodnou vrtuľou by boli v R-ku naozaj výživné. Suma sumárum, Jonah Hex je film, ktorý aj napriek mizerným 71 minútam (bez záverečných titulkov) stihne vo finálnej tretine nudiť. Brolin si dá koncom roka westernový reparát, isto dopadne lepšie.

4/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)